Kosár Megtekintése

  • Nincsenek termékek a kosárban.

Blog bejegyzés

Ismerje meg termékeinket, vagy tájékozodjón rendezvényeinkről

A FITOÖSZTROGÉNEK KÁROSAK LEHETNEK A FÉRFIAKRA?

Kiírta: Klujber / 2017 április 28 / 7:51

A legtöbb növényi élelmiszer tartalmaz fitoösztrogéneket. A fitoösztrogének az ösztrogén nevű hormonhoz hasonló kémiai anyagok. Sokak szerint a fitoösztrogéneket tartalmazó ételek fogyasztása gyengíti a férfiak nemzőképességét, ezzel szemben sokan vannak, akik a számos pozitív egészségügyi hatását helyezve előtérbe szívesen fogyasztják. Megoszlanak tehát a vélemények a kérdést illetően, annyi azonban bizonyos, hogy folyamatos kutatások tárgyát képezik a fitoösztrogének, illetve a szervezetre gyakorolt hatásuk. A továbbiakban megismerkedhetünk az említett kémiai anyagokkal, így eldönthetjük magunk, hogy hol kívánunk állást foglalni. Ellene vagy mellette?   MIK IS AZOK A FITOÖSZTROGÉNEK? A fitoösztrogének természetesen jelen lévő alkotórészek a növényekben és növényi eredetű élelmiszerekben. Antioxidáns hatóanyagok, amik sok pozitív hatás mellett védik a növényeket a kártevőktől és a megbetegedésektől. Neve az ösztrogén nevű hormonra emlékeztet, nem véletlenül, hiszen kémiai szerkezete az ösztrogénéhez rendkívül hasonló. Az ösztrogén szintje a szervezetben nők esetében mindig magasabb. Úgynevezett női nemi hormon, ami a nők nemzőképességéért, valamint a női nemi sajátosságok kialakításáért felelős. Ez a hormon férfiakban is jelen van, jóval alacsonyabb mennyiségben.   A hasonló kémiai szerkezet által a fitoösztrogének képesek csatlakozni az ösztrogén receptorokhoz, ezáltal képes befolyásolni a sejtek működését, valamint képes betölteni az ösztrogén szerepét. Nem minden fitoösztrogén dolgozik azonban ugyanúgy. Egyesek utánozzák az ösztrogéneket, másik pedig éppen hogy blokkolják a hatását.   MIK TARTOZNAK AZ IZOFLAVONOK KÖZÉ? Lignanok: rostdús ételekben, gabonákban, gyümölcsökben, bogyós gyümölcsökben, diófélékben Izoflavonok: A legtöbbet tanulmányozott fitoösztrogének. Megtalálhatók: szójabab, szőlő, gabona, bogyós gyümölcsök Rezveratrol: Gyümölcsökben, vörösborban, csokoládéban, mogyoróban   KÁROSAK VAGY HASZNOSAK A FITOÖSZTROGÉNEK? Kutatások igazolták számos egészségre gyakorolt pozitív hatásukat. Ezzel szemben bizonyos körülmények között károsak lehetnek az egészségre.   POZITÍV HATÁSOK
  • A benne lévő rezveratrol és quercetin csökkenti a vérnyomást
  • Szabályozza a vércukrot
  • Csökkenti a rák kockázatát
  • Csökkenti a koleszterinszintet
  • Csökkenti a fertőzések veszélyét
ESETLEGES NEGATÍV HATÁSOK Egyes tudósok szerint a fitoösztrogének felboríthatják a szervezet hormonegyensúlyát. A fitoösztrogének olyan kémiai anyagok, amik magas dózisban reakcióba léphetnek a szervezet hormonjaival, de nincs még megfelelő evidencia arra, hogy a fitoösztrogének károsak lennének a szervezetre legyen szó férfiakról vagy nőkről.   Néhány kutatás szerint az izoflavonok bevitele szója-alapú élelmiszerekből, táplálék kiegészítőkből akadályozhatja a pajzsmirigy működését, pajzsmirigy alulműködést okozhat, aminek következtében számos betegséget okozhat.   FITOÖSZTROGÉNEK ÉS NEMZŐKÉPESSÉG Tudósok szerint a férfiak esetében, ha nagy mennyiségű fitoösztrogént visznek be a szervezetükbe, akkor csökkenhet a nemzőképességük. Ezzel szemben bizonyos kutatások igazolták, hogy a szója izoflavonok természetes formában vagy táplálék kiegészítőben nem befolyásolják a férfiak szervezetének tesztoszteron szintjét. További kutatásokat igényel a téma pontos megismerése, amikre a jövőben minden bizonnyal sor kerül majd.

2020 © BW Laboratories®. Minden jog fenntartva.