Kosár Megtekintése

  • Nincsenek termékek a kosárban.

Blog bejegyzés

Ismerje meg termékeinket, vagy tájékozodjón rendezvényeinkről

A JÓTÉKONY KAROTINOIDOK

Kiírta: Klujber / 2017 február 19 / 17:44

Számos forrásban hallhatunk arról, hogy a karotinoidok milyen hasznosak a szervezet számára. Többek között segítenek felvenni a harcot a daganatos betegségekkel szemben, hatékony ellenszerei a szürke hályognak, csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Ezzel csak néhányat említettünk a karatinoidok számos jótékony hatása közül.

De mik is pontosan a karotinoidok?

A karotinok a legelterjedtebb természetesen előforduló növényi festékanyagok, amelyek igen sok gyümölcsben és zöldségfélében jelen vannak, s egyikük-másikuk élénkpiros, narancssárga vagy sárga színét kölcsönzik. A karotinok nem csupán az A-vitamin előanyagai, hanem természetes antioxidánsok, és sokoldalú betegségmegelőző hatással is rendelkeznek.
Több mint 600 karotinfélét azonosítottak be a növényekben, de úgy tűnik, hogy ezek közül csak hatfélét hasznosít az emberi szervezet. A legismertebb béta-karotinon kívül ezek az alfa-karotin, a kriptoxantin, a likopin, a lutein és a zeaxantin. A karotinoidok fő előnye antioxidáns hatásukban rejlik: védik a szervezetet a szabad gyökökkel szemben. Bár a különböző karotinoidok hasonlítanak egymáshoz, mindegyik hatása kissé eltérő.
Az alábbi módon csoportosíthatjuk őket:
  • karotin (alfa, béta, cis-béta gamma, zeta= A vitamin provitaminjai)
  • lutein
  • likopin
  • xantofill
A ZEAXANTIN
A zeaxantin a görög sárga szóból származik. A luteinnel együtt a szem egészségében fontos, a sárgafolt alapvető alkotórésze.
Karotinoid típusú vegyület, a természetben a leggyakrabban a zeaxantin fordul elő. Makule degeneráció során gyakran derül fény arra, hogy lutein vagy zeaxantin hiány áll a háttérben. A zeaxantin a paprika sárga színét biztosítja, emellett a növények leveleiben fordul elő. Tudományos eredmények: – Gátolja a káros oxidatív folyamatokat – Védi egészségünket és a szöveteinket – Megfelelő mennyiség megléte esetén hozzájárul a szem egészségéhez, és a normális látáshoz – A szem védelmét a kék fény elnyelése által biztosítja – Részt vesz a membránok stabilizálásában – A retinában halmozódik fel, ott található a szervezet legnagyobb karotinoid raktára  
 A LUTEIN

A lutein a görög luteus szóból származik, jelentése sárga.

A zeaxantinnal a makula legfőbb összetevője.

A zexantinhoz hasonlóan kék fény elnyelésével nyújt védelmet.

Antioxidáns hatású.

Segít a szem egészségének fenntartásában.

Megfelelő bevitele az egészséges látáshoz elengedhetetlen.

Minél nagyobb mennyiségben van jelen, annál nagyobb védelmet nyújt.

Legfőbb források:

– spenót

– kelkáposzta

– tojássárgája

2020 © BW Laboratories®. Minden jog fenntartva.