Kosár Megtekintése

  • Nincsenek termékek a kosárban.

Blog bejegyzés

Ismerje meg termékeinket, vagy tájékozodjón rendezvényeinkről

A CSOKOLÁDÉ, MINT ANTIOXIDÁNS

Kiírta: Klujber / 2017 február 16 / 16:58

A csokoládé az egészségünk szolgálatába állítható? Talán hihetetlenül hangzik, de a csokoládé fogyasztásával többet tehetünk egészségünkért, mint gondolnánk. Számos kutatás igazolja például, hogy a  csokoládé és a bor segít megelőzni a szív- és érrendszeri megbetegedéseket, emellett antioxidáns lévén fontos szerepe van a káros szabadgyökök semlegesítésében is. Bizonyos csokoládék még a zöld teánál is magasabb antioxidáns tartalommal bírnak, fontos azonban, hogy nem mindegy milyen csokoládéról van szó. Ahogy azt már korábban is bemutattuk, a szabadgyökök keletkezése természetes folyamat, emellett nem minden esetben rossz. Ugyanis a szabadgyökök részt vesznek az immunvédekezésben, működésüket egy ellenőrző rendszer irányítja. Ha ez zavart szenved, akkor a szabadgyökök száma nő és beindulnak különböző káros folyamatok, mint például a sejtek anyagcseréjének zavara, vagy a DNS károsodása. Ez azonban kiküszöbölhető az antioxidánsok segítségével, melynek a csokoládé kiváló forrása lehet.   NEM MINDEN CSOKI ANTIOXIDÁNS! A csokiban, pontosabban a kakaóban egy katechin nevű flavonoid található, ami nagyon jól szívódik fel. Antioxidáns anyag, így segít a szív- és érrendszeri betegségek és a daganatos betegségek kivédésében. Minél nagyobb mennyiségben található a csokoládéban flavonoid, annál erősebb az antioxidáns hatása. Ezek az antioxidánsok a kakaóban vannak jelen, ebből adódóan a legjobb antioxidáns tartalmú csokoládé az, amelyiknek magasabb a kakaó tartalma. A tejcsokoládéban is jelen vannak ezek az anyagok, de egyes vizsgálatok alapján  a benne lévő tej lassítja az antioxidáns anyagok felszívódását. A konklúzió tehát, hogy ha már csokoládéról van szó, akkor antioxidáns forrásnak a magas kakaótartalmú étcsokoládé tekinthető.   A KAKAÓ, MINT CSODASZER A kakaó története hosszú múltra nyúlik vissza. A 16. századi úti beszámolókban részletes leírás található a kakaó és a csokoládé gyógyhatásairól és az egyes betegségekre történő alkalmazhatóságáról. Képes többek között a láz megszüntetésére, májbetegségek ellen, fahéjjal és szerecsendióval párosítva alkalmazható a köhögés megszüntetésére. A kakaóban számos fontos tápanyag található:
  • Vas
  • Kalcium
  • Kálium
  • Vitaminok
  • Nyomelemek
  • Flavonoidok
A kakaó gyógyhatásait illetően számos kutatási eredmény áll rendelkezésünkre. Ezekről a későbbiekben számolunk be. Annyit azonban szeretnéNk megjegyezni, hogy mint mindenben, a csokoládéfogyasztásban is elsődleges a mértéktartás. Naponta 1-2 kocka még egészséges, de ne essünk át a ló túloldalára!

2020 © BW Laboratories®. Minden jog fenntartva.